Halaman

Ahad, 25 Oktober 2009

Resepi Ayam

Ayam Goreng Style Beriani

Ayam_goreng_style_beriani_3

 

Bahan-bahan ( 6 - 8 orang )

  • 1 ekor ayam, belah 4 atau 6 kepak ayam
  • 5 sudu besar pes halia dan bawang putih
  • 1 biji telur
  • 5 sudu besar serbuk cili
  • sedikit serbuk ketumbar
  • sedikit serbuk jintan manis
  • garam secukup rasa
  • tepung beras secukupnya

Cara-cara


  1. Ayam_goreng_style_beriani_1
    Gaul semua bahan diatas kecuali tepung beras sehingga sebati dan perap selama 30 minit

  2. Ayam_goreng_style_beriani_2
    Kemudian tabur tepung beras dan salut secukupnya.
  3. Goreng dalam deep fryer pada suhu 160 darjah C selama 15 minit atau sehingga masak. Angkat, toskan dan sedia untuk dihidang.
  4. Nota: Boleh juga campurkan daun kari, ia akan membangkitkan aroma sewaktu ayam digoreng.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan