Kuih Oncong-oncong
Bahan:-
- Pulut - direndam beberapa jam
- kelapa parut
- pisang - dilenyek
- gula - ikut citarasa
- sedikit garam
- daun pisang utk membungkus - layurkan ke api
- Gaul semua bahan hingga sekata
- bungkus dengan daun pisang membentuk tigasegi
- kukuskan hingga masak
- sedia dihidangkan
MARSHMALLOWS
Sumber: Allrecipes.com - Copy dari Resipidiana
Bahan-bahannya
1 cawan gula confectionary,untuk dusting
2 cawan gula
1 sudu besar sirap jagung ,--tuko ngan golden syrup je,,
1 1/4 cawan air
4 sudu besar gelatin tiada perasa
2 biji putih telur
1 sudu teh esen vanilla
Cara-caranya
• Ayak loyang 9 x 9 inci dengan gula confectionary. Ayak biar semua serata dan tebal.
• Dalam periuk dengan api sederhana, campurkan gula, sirap jagung dan 3/4 cawan air. Masak sehingga suhu 250 - 265 darjah C, atau sehingga sirap bila jatuh ia bebentuk bulat.
• Sementara sirap masih dimasak, air lebihan tuang kedalam mangkuk besi dan tabur gelatin. Letakkan mangkuk diatas air yang mendidih sehingga serbuk gelatin larut.
• Angkat periuk sirap dari atas api dan masukkan adunan gelatin dan gaul sebati. Ketepikan.
• Dalam mangkuk yang berasingan, pukul putih telur sehingga pekat dan kental. Sambil memukul masukkan sirap sedikit demi sedikit sehingga adunan putih telur menjadi likat dan kental.
• Masukkan esen vanilla dan tuang adunan keldama loyang dan biarkan ia selama 8 jam atau semalaman sebelum memotong marshmallows mengikut citarasa anda.
Sumber: Allrecipes.com - Copy dari Resipidiana
Bahan-bahannya
1 cawan gula confectionary,untuk dusting
2 cawan gula
1 sudu besar sirap jagung ,--tuko ngan golden syrup je,,
1 1/4 cawan air
4 sudu besar gelatin tiada perasa
2 biji putih telur
1 sudu teh esen vanilla
Cara-caranya
• Ayak loyang 9 x 9 inci dengan gula confectionary. Ayak biar semua serata dan tebal.
• Dalam periuk dengan api sederhana, campurkan gula, sirap jagung dan 3/4 cawan air. Masak sehingga suhu 250 - 265 darjah C, atau sehingga sirap bila jatuh ia bebentuk bulat.
• Sementara sirap masih dimasak, air lebihan tuang kedalam mangkuk besi dan tabur gelatin. Letakkan mangkuk diatas air yang mendidih sehingga serbuk gelatin larut.
• Angkat periuk sirap dari atas api dan masukkan adunan gelatin dan gaul sebati. Ketepikan.
• Dalam mangkuk yang berasingan, pukul putih telur sehingga pekat dan kental. Sambil memukul masukkan sirap sedikit demi sedikit sehingga adunan putih telur menjadi likat dan kental.
• Masukkan esen vanilla dan tuang adunan keldama loyang dan biarkan ia selama 8 jam atau semalaman sebelum memotong marshmallows mengikut citarasa anda.
Bahan-bahan ( 8x8' tray )
- 2 cawan gula
- 1 sudu besar liquid glucose
- 30 gm serbuk gelatin
- 3/4 sudu teh esen vanilla
- 2 biji putih telur
- pewarna (saya guna pink)
- minyak masak (untuk gris loyang)
- *3/4 cawan air - utk buat gelatin
- *3/4 cawan air - utk buat liquid glucose
Cara-cara
- griskan loyang dengan sedikit minyak masak, ketepikan.
- utk adunan glucose, masukkan gula, liquid glucose dan 3/4 cawan air ke dalam periuk kecil. Masak dgn api sederhana sehingga gula larut dan mendidih. Tutup api.
- Utk adunan gelatin pula, sediakan 3/4 cawan air di dalam bekas tahan panas. Taburkan gelatin dan biarkan melarut selama 5 minit. Lepas tu, ambil bekas dan letak dalam double boiler. Kacau kejap jer utk pastikan gelatin benar2 larut. Masukkan esen vanilla. Tutup api dan satukan dgn adunan glucose tadi. Ketepikan.
- Dgn menggunakan mixer, pukul putih telur sampai kembang dan muncul soft peak. Kemudian, masukkan adunan gelatin+glucose tadi dan pukul dengan kelajuan paling tinggi selama 12-15 minit (sampai adunan menjadi tebal dan gebu).
- Masuk adunan ke dalam loyang. Letak 3-4 titik pewarna dan buat corak marble di atas nya dgn lidi. Biar adunan mengeras semalaman (jgn ditutup).
- Potong ikut shape segiempat tepat setebal 2 inci dgn pisau basah. Basahkan tangan sewaktu memotong sbb marshmellow mmg melekit. *Tips: Salut dgn sedikit tepung jagung (yg dah diayak) dan biarkan kering sblm letak dalam bekas kedap udara.
KUIH BAKAR BIJAN
Bahan:-
- 1 cawan gula
- 1 cawan jus pandan/ air + pandan essence
- 2 cawan tepung gandum
- 2 1/4 cawan santan (1 tin santan = 450 ml)
- 2 sudu makan mentega
- 3 biji telor
- 1/2 sudu teh garam
- pewarna hijau
- bijan
Cara-Cara:-
- Campurkan kesemua bahan dan blend sampai sebati.
- Masukkan 2 sudu teh minyak dalam loyang dan oleskan rata.
- Panaskan loyang dalam oven sebentar. Bila minyak telah panas, masukkan adunan tadi.
- Taburkan bijan dan bakar pada suhu 180 C sampai kuning/garing (*ummi set oven 165C selama 1 jam 15 minit)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan