Halaman

Jumaat, 28 Ogos 2009

Kuih-Muih

Kuih Oncong-oncong



Bahan:-

  • Pulut - direndam beberapa jam
  • kelapa parut
  • pisang - dilenyek
  • gula - ikut citarasa
  • sedikit garam
  • daun pisang utk membungkus - layurkan ke api
Caranya :

  • Gaul semua bahan hingga sekata
  • bungkus dengan daun pisang membentuk tigasegi
  • kukuskan hingga masak
  • sedia dihidangkan



MARSHMALLOWS
Sumber: Allrecipes.com - Copy dari Resipidiana

Bahan-bahannya
1 cawan gula confectionary,untuk dusting
2 cawan gula
1 sudu besar sirap jagung ,--tuko ngan golden syrup je,,
1 1/4 cawan air
4 sudu besar gelatin tiada perasa
2 biji putih telur
1 sudu teh esen vanilla


Cara-caranya
• Ayak loyang 9 x 9 inci dengan gula confectionary. Ayak biar semua serata dan tebal.
• Dalam periuk dengan api sederhana, campurkan gula, sirap jagung dan 3/4 cawan air. Masak sehingga suhu 250 - 265 darjah C, atau sehingga sirap bila jatuh ia bebentuk bulat.
• Sementara sirap masih dimasak, air lebihan tuang kedalam mangkuk besi dan tabur gelatin. Letakkan mangkuk diatas air yang mendidih sehingga serbuk gelatin larut.
• Angkat periuk sirap dari atas api dan masukkan adunan gelatin dan gaul sebati. Ketepikan.
• Dalam mangkuk yang berasingan, pukul putih telur sehingga pekat dan kental. Sambil memukul masukkan sirap sedikit demi sedikit sehingga adunan putih telur menjadi likat dan kental.
• Masukkan esen vanilla dan tuang adunan keldama loyang dan biarkan ia selama 8 jam atau semalaman sebelum memotong marshmallows mengikut citarasa anda.





Bahan-bahan ( 8x8' tray )

  • 2 cawan gula
  • 1 sudu besar liquid glucose
  • 30 gm serbuk gelatin
  • 3/4 sudu teh esen vanilla
  • 2 biji putih telur
  • pewarna (saya guna pink)
  • minyak masak (untuk gris loyang)
  • *3/4 cawan air - utk buat gelatin
  • *3/4 cawan air - utk buat liquid glucose

Cara-cara

  1. griskan loyang dengan sedikit minyak masak, ketepikan.
  2. utk adunan glucose, masukkan gula, liquid glucose dan 3/4 cawan air ke dalam periuk kecil. Masak dgn api sederhana sehingga gula larut dan mendidih. Tutup api.
  3. Utk adunan gelatin pula, sediakan 3/4 cawan air di dalam bekas tahan panas. Taburkan gelatin dan biarkan melarut selama 5 minit. Lepas tu, ambil bekas dan letak dalam double boiler. Kacau kejap jer utk pastikan gelatin benar2 larut. Masukkan esen vanilla. Tutup api dan satukan dgn adunan glucose tadi. Ketepikan.
  4. Dgn menggunakan mixer, pukul putih telur sampai kembang dan muncul soft peak. Kemudian, masukkan adunan gelatin+glucose tadi dan pukul dengan kelajuan paling tinggi selama 12-15 minit (sampai adunan menjadi tebal dan gebu).
  5. Masuk adunan ke dalam loyang. Letak 3-4 titik pewarna dan buat corak marble di atas nya dgn lidi. Biar adunan mengeras semalaman (jgn ditutup).
  6. Dsc00118
    Potong ikut shape segiempat tepat setebal 2 inci dgn pisau basah. Basahkan tangan sewaktu memotong sbb marshmellow mmg melekit. *Tips: Salut dgn sedikit tepung jagung (yg dah diayak) dan biarkan kering sblm letak dalam bekas kedap udara.



 KUIH BAKAR BIJAN

Bahan:-
  • 1 cawan gula
  • 1 cawan jus pandan/ air + pandan essence
  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 1/4 cawan santan (1 tin santan = 450 ml)
  • 2 sudu makan mentega
  • 3 biji telor
  • 1/2 sudu teh garam
  • pewarna hijau
  • bijan
Cara-Cara:-
  1. Campurkan kesemua bahan dan blend sampai sebati.
  2. Masukkan 2 sudu teh minyak dalam loyang dan oleskan rata.
  3. Panaskan loyang dalam oven sebentar. Bila minyak telah panas, masukkan adunan tadi.
  4. Taburkan bijan dan bakar pada suhu 180 C sampai kuning/garing (*ummi set oven 165C selama 1 jam 15 minit)


    Tiada ulasan:

    Catat Ulasan