KERABU MANGGA
Bahan-bahan :
1 biji mangga muda ( hiris halus)
1 btg serai (hiris)
1 biji limau nipis
4 biji cili api (hiris)
2 biji bawang merah (hiris)
2 sudu badam (tumbuk kasar)
1 1/2 sudu besar nam pla
1 sudu besar gula
2 sudu udang kering (tumbuk kasar)
Cara-cara : gaul semua bahan dan sedia untuk di hidang
Bahan-bahannya :-
- Cendawan (sebaiknya yg kembang)
- telur
- tepung gorengan
- minyak
- sos ikan atau garam sbg perisa
Cara-caranya :-
- cuci cendawan, toskan kemudian gaulkan cendawan dengan sos ikan atau garam
- pecahkan telur, gaulkan dengan cendawan
- kemudian sadurkan cendawan dengan tepung gorengan
- goreng hingga garing, angkat dan toskan
- siap utk dihidang
- makan masa panas bersama nasi atau begitu saja
Sambal Goreng Jawa
Bahan-bahan utk tumisan :-
- Bawang merah - 4-5 biji (dihiris)
- Bawang putih - 3-4 biji (dihiris)
- Cili hidup @ kalau nak pedas cili api (dihiris)
- Udang kering (rendam)
- Sedikit halia (hiris halus)
- sedikit minyak masak utk menumis
- Tempe
- Tauhu
- Kentang
- Taugeh kasar
- Petai (kalau suker)
- Soon dan fucuk
- Daun sup
- Cendawan Telinga tikus (kalau suker)
- Santan - 1 cawan
- garam dan perasa
- Kicap manis
- Semua bahan sayur tadi dihiris sederhana tipis dan digoreng separa garing.
- Tumis bahan tumisan hingga naik bau
- Masukkan taugeh kasar dan goreng hingga layu
- Masukkan santan dan kicap
- Kemudian masukkan semua bahan gorengan tadi, garam dan perasa dan masak hingga agak kering.
- masukkan soon dan fucuk. Masak sekejap dan tutup api. Sedia dihidangkan bersama nasi, ketupat atau makan begitu saja.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan